Παγκύπριος αριθμός: 1405 | Fax: 22 433323 admin@monadikacenter.com.cy
Διαταραχές σίτισης και κατάποσης σε παιδιά

Το Κέντρο μας προσφέρει μαθήματα Χοροθεραπείας σε παιδιά Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης (5 ετών μέχρι 12 ετών). Το πρώτο group είναι στις 11:45π.μ-12:45μ.μ και το δεύτερο group στις 13:00μ.μ-14:00μ.μ.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τη ‘Δήλωση ενδιαφέροντος’ και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί τους.

Το κόστος συμμετοχής είναι €60 μηνιαίως.

 

Τι είναι η Χοροθεραπεία;

Η Χοροθεραπεία  ως θεραπεία, έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην κατανόηση του εαυτού μας και των συναισθημάτων μας.

Η διαφοροποίησή της έγκειται στο γεγονός ότι ενώ οι περισσότερες μορφές Ψυχοθεραπείας χρησιμοποιούν ως κύρια μέθοδο την λεκτική επικοινωνία, η Χοροθεραπεία φέρνει τη φυσική κίνηση για να βοηθήσει στην αίσθηση της σύνδεσης μεταξύ του μυαλού, του σώματος, των συναισθημάτων, καθώς και την ικανότητά του σώματος να επικοινωνεί. Εδράζεται δηλαδή, στην αρχή ότι η κίνηση αντανακλά τον τρόπο σκέψης και συναίσθησης του ατόμου.

Το σώμα μας είναι μια μεγάλη πηγή γνώσης, πολλές φορές βλέπουμε τα συναισθήματα μας να εκφράζονται πρώτα μέσα από την κίνηση, στάση και γενικότερη έκφραση του σώματος πριν ακόμα τα εκφράσουμε λεκτικά.

Σε ποιους απευθύνεται η Χοροθεραπεία;

Η Χοροθεραπεία προσφέρεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν προκλήσεις στη ζωή τους.  Η επαφή με την κίνηση και με διάφορες πτυχές του εαυτού μας, με μη λεκτικές συμπεριφορές, χειρονομίες, στάσεις του σώματος μας, μας βοηθά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αντίληψη του πώς επικοινωνούμε και πώς γίνονται αντιληπτές από τους άλλους.

Χοροθεραπεία με παιδιά και έφηβους

Η Χοροθεραπεία προσφέρει διάφορες κινητικές εμπειρίες, καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργική κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, την αναπαράσταση και το παιχνίδι. Αυτά ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζονται, να επικοινωνούν (λεκτικά και μη), να επανακτήσουν την εικόνα για το σώμα και τον εαυτό τους και να χτίζουν σχέσεις.

Μέσα από ασφαλείς κινητικές αλληλεπιδράσεις τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες προσαρμοστικές, επικοινωνιακές και εκφραστικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους, τα όριά τους, τη λειτουργικότητά τους και την ανεξαρτησία τους.

 Πώς μπορεί να μοιάζει μία συνάντηση Χοροθεραπείας;

Οι συναντήσεις Χοροθεραπείας μπορούν να προσφερθούν είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο σε συχνότητα μια φορά τη βδομάδα και διαρκούν 45 – 60 λεπτά, σε ένα ιδιωτικό και ασφαλές περιβάλλον, γεμάτο κατανόηση.

Σε μια συνάντηση συνδυάζεται ο λόγος και η κίνηση του σώματος και συνήθως αποτελείται από διάφορα τμήματα όπως σωματικό ζέσταμα, χρόνος ανάπτυξης οποιουδήποτε θέματος προκύψει, χαλάρωση και κλείσιμο.

Ο Χοροθεραπευτής ενθαρρύνει την διαδικασία της έκφρασης των συναισθημάτων, την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και την ανακούφιση του άγχους με σκοπό ο/η συμμετέχοντας/ουσα ή η ομάδα να απελευθερώσουν αισθήματα ενεργητικής δράσης και μια αίσθηση ευχαρίστησης του «εδώ και τώρα».

Υπεύθυνη Προγράμματος:
Μαρία Χαραλάμπους
MA Dance Movement Psychotherapy
University of Derby, Derby