Παγκύπριος αριθμός: 1405 | Fax: 22 433323 admin@monadikacenter.com.cy

Τι είναι ο παιδοψυχίατρος;

Ο παιδοψυχίατρος ή ψυχίατρος παιδιών και εφήβων είναι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Τι κάνει ακριβώς ο παιδοψυχίατρος;

Ο παιδοψυχίατρος αξιολογεί όλους εκείνους τους παράγοντες (ψυχολογικούς, βιολογικούς και κοινωνικούς) που διαπλέκονται στην εμφάνιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας και παρέχει υπεύθυνη ιατρική φροντίδα, σεβόμενος τους κώδικες της ηθικής και της δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί στον παιδοψυχίατρο;

Στον παιδοψυχίατρο μπορούν να απευθυνθούν γονείς για συμβουλευτική καθώς και γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν:

i. Διαταραχή της ανάπτυξης

ii. Διαταραχές συναισθήματος

iii. Ψυχωτική διαταραχή

iv. Διαταραχή διατροφής

v. Διαταραχές συμπεριφοράς/διαγωγής

Μήπως στιγματίσει εμένα ή το παιδί μου η επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο;

Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι χρειάζεται να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο. Ωστόσο όλοι αυτοί οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία καθώς και ότι η θεραπεία είναι προτιμότερη από την παραίτηση. Τέλος, είναι σημαντικό να βρουν την δύναμη να αγνοήσουν όλα αυτά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους γιατί δεν τους αφήνουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Η συμβολή του παιδοψυχίατρου είναι καθοριστική για την καλύτερη κατανόηση αλλά και τη διάγνωση του προβλήματος.
  • Η στενή συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των γονέων συντελεί στην καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.
  • Η φαρμακοθεραπεία δίνεται μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητη από τον παιδοψυχίατρο και πάντα με την συναίνεση της οικογένειας.
  • Μην διστάσετε να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζητούνται. Όσο πληρέστερη εικόνα δώσετε για το παιδί σας τόσο καλύτερα θα εκτιμηθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες.

Υπεύθυνοι Τμήματος

Δρ. Μάχη Κλεάνθους,

Δρ. Μάχη Κλεάνθους,

Παιδοψυχίατρος

Η  Δρ. Μάχη Κλεάνθους είναι ειδική Παιδοψυχίατρος. Απέκτησε το πτυχίο της στην Ιατρική (MD) από το Semmelweis University το 2003. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της (2012) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Örebro, Σουηδία. Μέχρι το 2015 δούλεψε ως επιμελήτρια στο νευροψυχιατρικό τμήμα της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου και από το 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ως επιμελήτρια στο Νευροψυχιατρικό τμήμα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων του Örebro. Παράλληλα υπήρξε Σύμβουλος Παιδοψυχιατρικής στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Επιτροπής Φαρμάκων στον νομό του Örebro.